In welk hokje pas jij?

Al sinds we bezig zijn met deze site over de kalender van God, begin 2017, zien we veel verschillen over hoe we met elkaar denken over onze eigen (nabije) toekomst. We zien kreten als preterist en futurist voorbij komen. Ben jij een preterist of een futurist? Ben jij van de pre-trib, mid-trib of post-trib? In welk hokje pas jij?

Vooral het laatste half jaar lijkt daarin de strijd meer te worden. We zijn bezig om ons eigen standpunt met Bijbelteksten te verdedigen en gaan daarmee de dialoog uit de weg. Het gaat om dat ik gelijk heb en een ander niet, als het ware.

Het is gemakkelijk, dat je een ander in een hokje kunt plaatsen. Op de manier van: jij bent Katholiek of Gereformeerd of Hervormd. Dan ineens schijnt het duidelijk te zijn waar je staat. Het lijkt alsof dat een stukje veiligheid biedt voor de ander: dan weet iedereen waar ze aan toe zijn. Dan kun je de ander beter begrijpen, de ander beter helpen. Toch rijst de vraag: Is dit typisch iets Nederlands om een ander in een hokje te plaatsen? Als je in een hokje past, is alles weer onder controle. Maar is het eerlijk om een ander in een hokje te plaatsen, als je er zelf ook niet van houdt?

Preterist en futurist

Het preterisme denkt dat alle profetieën van de eindtijd, onder andere uit het Bijbelboek Openbaring, niet over de toekomst gaan maar reeds vervuld zijn in het verleden, de wederkomst is al geweest. Het futurisme daarentegen denkt dat de wederkomst nog moet komen. De antichrist, de verdrukking en het duizendjarige vrederijk moeten nog komen. Ook de nieuwe hemel en de nieuwe aarde zijn er nog niet.

Hokje

hokjeGoed, wij houden er niet van om in een hokje geplaatst te worden. Als we bovenstaande lezen en we kijken eerlijk naar ons zelf, dan zijn we dus futuristen. We geloven dat de antichrist, de verdrukking, de wederkomst en het duizendjarig vrederijk nog moeten komen. Dus zitten we toch in een hokje en dat willen we helemaal niet. En waarom willen we niet in een hokje? Het gaat ons niet om een hokje, het gaat ons erom dat Jezus Christus gezien wordt.

Bewust

Waar het ons om te doen is, dat we jou, als lezer, bewust willen maken, in welke tijd we leven. Dat we niet in een tijd leven, waarin alles beter wordt. En eerlijk is eerlijk, bepaalde zaken zijn wel beter dan honderden jaren geleden, maar geldt dat voor iedereen op deze aarde? Vandaag de dag sterven er nog steeds mensen van de honger, aan diarree, aan ziekten die hier in het Westen al niet meer bestaan. We prijzen ons gelukkig dat we hier in het Westen zijn geboren, maar we zien een wereld die er niet beter op wordt: het egoïsme neemt toe, de geldzucht wordt groter en groter.

Doemdenken

cross lionZijn we dan doemdenkers? Nee, absoluut niet! Niet alles wordt slechter en slechter. We zien alleen dat de invloed van duivel groter wordt. Dat hij inderdaad rond gaat als een briesende leeuw, zoekende welke buit hij kan verslinden. Maar dit is niet de leeuw die wij dienen! Wij dienen de Leeuw van Juda, Jezus Christus!

Dwaalleer

We zijn er goed in om de ander dan maar te betichten van een dwaalleer, omdat de ander niet in ons hokje past. En dat is jammer! Wij willen graag gaan voor de verbinding met elkaar, ten eerste kijken we naar de overeenkomsten en daarna pas naar de verschillen. En mogen we van elkaar verschillend denken? Of is dat bedreigend omdat mijn hokje zo veilig is? En als beide groepen, de preteristen en de futuristen elkaar beschuldigen dat ze een dwaalleer brengen, wie vertelt dan nog de waarheid? Als we ruzie maken over het moment van de opname: vóór, tijdens, of ná de verdrukking , zijn we dan verstandig bezig? Uiteindelijk willen we allemaal de waarheid verkondigen. Uiteindelijk draait het allemaal om Jezus die de Weg, de Waarheid en het Leven Zelf is!

Omarmen

Together we make a familyWe hopen dat we met dit artikel een bijdrage kunnen leveren om de overeenkomsten die er zijn met elkaar te leren omarmen. Dáár mogen we eerst naar kijken, naar de overeenkomsten. Laten we elkaar niet met Bijbelteksten om de oren slaan, om maar je gelijk te halen. Laten we zoeken naar verbinding! Ons gemeenschappelijk doel is om het Evangelie te verkondigen en dat lukt het beste vanuit een verzoenende houding, vanuit eenheid!

5 2
Artikelbeoordeling
Abonneren op
guest

1 Reactie
nieuwste
oudste meest gestemd
P.v.d.Ploeg
P.v.d.Ploeg
20 februari 2020 19:28

De bijbel leert dat de gemeente wordt opgenomen voor dat de grote ellende begint