IN EEN OOGWENK?

In het Joodse denken wordt de avondschemering gezien als de overgangsperiode tussen dag en nacht. De avondschemering duurt een bepaalde tijd. Maar hoe lang duurt de avondschemering?

Twee sterren

oogwenkZolang twee sterren van middelgrote omvang zichtbaar zijn is het nog avondschemering, maar het is nacht zodra de derde ster van middelgrote omvang wordt gezien. In de oudheid begreep men dat de nacht in een bepaald moment in de tijd begint, maar dat dit moment onmogelijk is om te bepalen. Vandaar werd de tijd tussen de tweede en derde ster een ogenblik werd genoemd.

Oogwenk

Ditzelfde begrip wordt door Paulus gebruikt in 1 Corinthiërs 15:51-52, waar hij profeteert dat de rechtvaardigen zullen worden opgewekt in een oogwenk:

Zie, ik vertel u een geheimenis: Wij zullen wel niet allen ontslapen, maar wij zullen allen veranderd worden, in een ondeelbaar ogenblik, in een oogwenk, bij de laatste bazuin. Immers, de bazuin zal klinken en de doden zullen als onvergankelijke mensen opgewekt worden, en ook wij zullen veranderd worden.

sunsetPaulus gebruik van de uitdrukking “in een oogwenk” komt perfect overeen met het oude begrip. Het exacte moment dat de nacht begint, blijft dus een beetje verborgen in het Joodse denken. Het is elke dag niet hetzelfde tijdstip. Tegelijkertijd, als de nacht begint, begint de volgende dag (datum) op de Joodse kalender.

Het is mooi om te weten dat ons begrip van “in een oogwenk” iets anders is, dan in het Joodse denken gebruikelijk is. Hierdoor begrijpen we ook meer waarom Paulus voor deze woorden kiest.

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op