KOMT ER EEN VERDRUKKING?

In de Bijbel komt veelvuldig het woord verdrukking voor. Past dit in God Zijn liefde? Of komt dit niet van God? Wat is verdrukking eigenlijk en worden we nu al niet verdrukt? Laten we eens beginnen met de betekenis van het woord verdrukking.

Betekenis

Volgens de Dikke van Dale heeft verdrukking als betekenis: onderdrukking: in de verdrukking komen in een toestand waarin iemand of iets niet tot zijn recht komt” In de Bijbel komt het woord verdrukking 66 maal voor (in de Herziene Statenvertaling). In het Nieuwe Testament wordt ook een aantal keren de grote verdrukking genoemd. We zullen in de grondtekst moeten kijken of verdrukking elke keer hetzelfde woord heeft of dat er verschillen zijn.

Verdrukking is thlipsis

In het Grieks staat er het woord thlipsis. Dit betekent verdrukking, maar ook vervolging, kwelling, verdrukkinghevig lijden, belast zijn of moeilijkheden ervaren. Voorbeelden hiervan zijn: “Want onze lichte verdrukking, die van korte duur is, brengt in ons een alles overtreffend eeuwig gewicht van heerlijkheid teweeg.” (2. Corinthiërs 4:17) of “Verblijd u in de hoop. Wees geduldig in de verdrukking. Volhard in het gebed.” (Romeinen 12:12). Dit houdt in dat we nu ook een verdrukking kunnen meemaken, anders roept Paulus ons niet op geduldig te zijn. Ook Jezus roept ons op goede moed te hebben, vanwege de verdrukking (Johannes 16:33). Al deze verdrukking lijkt niet van God te komen, maar is meer het lijden om de naam van Jezus.

Verdrukking is megas thlipsis

In Mattheus 24 en Markus 13 wordt verteld over de grote verdrukking, ook hier staat hetzelfde Griekse woord, maar dan met megas (groot) erbij. Deze verdrukking is wel anders, dan de verdrukking waar we net over schreven. Zoals we in vers 21 kunnen lezen: “Want dan zal er een grote verdrukking zijn, zoals er niet geweest is vanaf het begin van de wereld, tot nu toe, en zoals er ook nooit meer zijn zal”. Deze verdrukking is ongekend, eenmalig en heeft ook een doel.

Het doel

Misschien gingen je wenkbrauwen fronsen bij het lezen dat de verdrukking een doel heeft. Kunnen rampen, dood, ziekte, plagen een doel hebben? Je zou zeggen van niet, het brengt alleen maar ellende. Is dat het doel? Of is er een hoger doel? Wij denken van wel. God is liefde en vanuit Zijn liefde is Hij ook rechtvaardig en heilig! De verdrukking heeft tot doel om mensen er toe te bewegen zich te bekeren van hun zondige leven en zich met Hun Maker te verzoenen. Deze tijd van verdrukking, die vorm krijgt in de rampen van de zeven bazuinen (Openbaring 8 en 9) en de zeven schalen (Openbaring 15 en 16) komt niet van de duivel, maar komt van God zelf. Hij doet nog een ultieme poging om je voor de eeuwigheid te behouden!

Liefde

hartjeMaar kan dat niet anders? Kan dat niet op een liefdevollere manier? Is dat niet hetzelfde wat Jezus vroeg aan Zijn Vader in Gethsemané? Vroeg Jezus aan God of Hij deze drinkbeker van Hem weg kon nemen? Met andere woorden: “Is er geen andere, meer humane manier om te sterven voor alle mensen?” Vanuit Jeremia 25 leren we dat deze drinkbeker gevuld was met Gods toorn. Jezus onderging het allemaal. Hij droeg onze zonden en onze straf voor onze zonden. Dat was nog eens een liefdesdaad! God heeft er dus alles aan gedaan om de relatie te herstellen met ons. Het is aan jou en mij om daarop te antwoorden. Zeg “ja” tegen Zijn liefde! Zeg je toch “nee”, dan zal je ook de gevolgen van jouw antwoord moeten dragen.

Rechtvaardig

God is rechtvaardig en zal na de tijd van genade, die er nu nog steeds is, gaan oordelen over de mensen die dan op de aarde leven. En nee, er is geen andere manier: Openbaring leert ons dat er verschrikkelijke dingen staan te gebeuren. Deze worden kort achter elkaar genoemd in Openbaring 6 en 8: geen vrede, hongersnood, dood, een aardbeving, hagel en vuur vanuit de hemel, het zal een vreselijke tijd worden voor de mensen op de aarde. Daarom roepen we je op om na te denken over je eigen leven! Ben ik een kind van God? Belijd ik met mijn mond, dat Jezus mijn Heer is en geloof ik met mijn hart dat God Hem uit de doden heeft opgewekt? Kun je hierop “ja” zeggen, dan ben je gered, volgens Romeinen 10:9. Geloof je dit niet, lees dan deze pagina. Hier wordt uitgelegd hoe je Jezus Christus kunt leren kennen. Stel je keuze niet uit! Het leven is te serieus om er dood aan te gaan.

4 5
Artikelbeoordeling
Abonneren op
guest

6 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Mariët
Mariët
22 mei 2022 01:04

De beker zat niet vol Gods toorn, maar daar zaten alle zonden in van ieder mens op aarde.
Het zou zo bitter zijn geweest als alsem, en daarom vroeg Jezus of die beker aan hem voorbij mocht gaan.

Theodor
Theodor
4 mei 2022 11:06

Dank voor jullie bemoedigende woorden!

Ik vroeg me even af of jullie de zegels van Openb. 6 niet zien als oordeel. Dat lijkt zo tenminste. “Deze tijd van verdrukking, die vorm krijgt in de rampen van de zeven bazuinen (Openbaring 8 en 9) en de zeven schalen (Openbaring 15 en 16) komt niet van de duivel, maar komt van God zelf.”

Anita hessels
Anita hessels
3 mei 2022 09:23

De sterrenbeoordeling werkt niet goed hij blijft bij 2 hangen

Ger
Ger
2 mei 2022 20:17

Verdrukking is er altijd , en we zien dat vooral bij de onderdrukte christenen.
Het zal nog een moeilijke tijd worden voor Yeshua terug komt.
Daarom staat er zo vaak in Zijn Woord het woord volharden tot het einde.

Enrico Piccolo
Enrico Piccolo
2 februari 2021 15:22

In Mattheus 24 en Markus 13 wordt verteld over de grote verdrukking, ook hier staat hetzelfde Griekse woord, maar dan met megas (groot) erbij. Deze verdrukking is wel anders, dan de verdrukking waar we net over schreven. Zoals we in vers 21 kunnen lezen: “Want dan zal er een grote verdrukking zijn, zoals er niet geweest is vanaf het begin van de wereld, tot nu toe, en zoals er ook nooit meer zijn zal”. Deze verdrukking is ongekend, eenmalig en heeft ook een doel. Deze verdrukking vond plaats rondom het jaar 70 na Chr. Jezus zegt dat de generatie tegen wie het… Lees verder »