DAMASCUS IS GEEN STAD MEER

Eén van de profetieën die nog vervuld moet worden voor de komst van Jezus Christus is de profetie uit Jesaja 17:1. Het is een overbekende profetie en toch is het goed om deze woorden tot ons te nemen, te ontdekken wat er staat en te bekijken of deze profetie op het punt staat in vervulling te gaan.

Damascus

In Jesaja 17:1 staat het volgende:

Zie, Damascus houdt op een stad te zijn, het zal een puinhoop worden, een ruïne.

Wanneer is Damascus geen stad meer, wanneer is het een puinhoop, een ruïne? Laten we eens kijken of we de antwoorden kunnen vinden.

De stad in de oudheid

Damascus zou als oasestad iets minder dan 5000 jaar geleden zijn gesticht. Dit dankt de stad aan de rivier Barada die tussen de bergen en de woestijn een natuurlijke oase had laten ontstaan. De eerste keer dat Damascus in de Bijbel wordt genoemd is in Genesis 14:15 en ook Paulus heeft een bijzondere ontmoeting met Jezus onderweg naar Damascus.

Damascus nu

Momenteel is Damascus nog steeds een stad, maar wat we zien gebeuren is dat er nog steeds veel vernietigd wordt in de stad. Damascus Zwaardmonument Syrische troepen houden nog steeds beschietingen in de buitenwijken. Er worden nog steeds mensen gearresteerd die het niet eens zijn met de regering van Bashar al-Assad. Gaan we langzaam maar zeker naar een totale vernietiging van de stad, zodat het geen stad meer wordt genoemd? Eerlijk gezegd denken we dat niet. Als Damascus geen stad meer en een puinhoop genoemd zal worden, dan zal er iets met een grotere omvang en impact moeten gebeuren. Het hart van de stad zal totaal vernietigd moeten worden, zoals het gebied van de Umayyad Square waar het Damascus Zwaard monument, de Assad bibliotheek en het Ministerie van Defensie is.

Damascus is geen kleine stad; het beslaat ongeveer 105 km² en er woonden in 2009 ongeveer 1,7 miljoen mensen. Nu wonen er waarschijnlijk nog zo’n 1,5 miljoen. Het enige wat er voor kan zorgen dat een stad zoals Damascus een puinhoop wordt, is een nucleaire ramp. Dat is best wel een heftige conclusie! Toch is het niet onwaarschijnlijk gezien de oplopende spanningen in Syrië. We zien dat de Ezechiël 38 oorlog en deze profetie van Jesaja 17 raakvlakken met elkaar hebben. Het zou kunnen zijn dat de vernietiging van Damascus de Ezechiël 38 oorlog inluidt.

Controle

Wat we zien dat God de totale controle over deze gebeurtenissen heeft. Onze hoop ligt niet in het vervullen van Bijbelse profetieën, maar onze hoop ligt in de komst van onze Redder en Verlosser, Jezus Christus zelf. In deze tijd van de geboorteweeën, die heftiger en heftiger worden, mogen we onszelf en elkaar bemoedigen met de woorden uit Jesaja 26:3-4

God heeft het beloofd: Hij zal vrede geven aan de mensen die helemaal op Hem vertrouwen. Vertrouw voor altijd op de Heer, want de Heer is een eeuwige rots waarop wij veilig zijn.

4 2
Artikelbeoordeling
Abonneren op
guest
0 Reacties