EN ZIE: IK KOM SPOEDIG!

Deze woorden van Jezus Christus in Openbaring 22 worden drie keer herhaald, daarmee lijken ze wel belangrijk. Deze woorden roepen ook iets op: Als Jezus spoedig komt, waarom duurt dit al ongeveer 2000 jaar? Dit noemen we niet meer spoedig! Tegelijkertijd vervullen we met deze gedachte Bijbelse profetie: “Waar is de belofte van Zijn komst?” zeggen de spotters in 2 Petrus 3:4. De Bijbel roept ons op Hem te verwachten, maar als we al 2000 jaar moeten wachten, dan kan de verwachting best wel afgenomen zijn. Best begrijpelijk! Maar wat zou God bedoelen met deze woorden?

Spoedig

Tot drie keer aan toe zegt Jezus in Openbaring 22: “Ik kom spoedig!” Als Hij het drie keer herhaald, moet het wel belangrijk zijn. spoedigDan zou het hoop moeten geven, vinden we. Net als de woorden “voorwaar, voorwaar”, ook dat vraagt je attentie. Als we lezen dat Jezus Christus spoedig komt, begrijpen we het niet goed, omdat spoedig in onze ogen sneller is, dan dat het nu duurt. Daarom is het goed om te kijken wat er in de grondtekst staat. In het Grieks staat er het woordje “tachu”. Dit woord komt 12 maal in het Nieuwe Testament voor en wordt vertaald met: zo snel mogelijk, haastig, kort daarna, snel en spoedig. Kijken we naar het Oude Testament is het Hebreeuwse woord voor spoedig: “mahar”. Dit komt bijvoorbeeld voor in Exodus 34:8 “Toen haastte Mozes zich, knielde ter aarde, boog zich neer”. Dit lijkt allemaal op hetzelfde: spoedig is een tijdsspanne die te overzien is. Hoe komt het dan dat het niet aansluit bij onze beleving?

Spoedig is plotseling

Het Griekse woord tachu kun je ook vertalen met het woord “plotseling”, maar dan is het goed dat het in de context past. Als Jezus tot drie maal toe in Openbaring 22 zegt dat Hij plotseling komt, past dat, wat ons betreft, wel in de context. Het lijkt een tegenstelling, dat Jezus ons aan de ene kant oproept om Hem te verwachten, om te waken en tegelijkertijd te weten dat spoedig al heel lang heeft geduurd. Dat werkt niet motiverend om te blijven verwachten! Daarom is plotseling een betere vertaling. Maar het woord spoedig heeft nog een diepere laag.

Het woord spoedig wordt ook gebruikt om Gods precisie aan te duiden, hoe Hij alle gebeurtenissen van het leven gebruikt in Zijn perfecte tijdschema zonder onnodige vertraging. Dit kunnen we tot twee keer aan toe lezen in:

Openbaring 1:1 “Openbaring van Jezus Christus, die God Hem gegeven heeft om Zijn dienstknechten te laten zien wat spoedig moet geschieden, en Hij heeft die door Zijn engel gezonden en aan Zijn dienstknecht Johannes te kennen gegeven”.

Openbaring 22:6 “En hij zei tegen mij: Deze woorden zijn betrouwbaar en waarachtig. En de Heere, de God van de heilige profeten, heeft Zijn engel gezonden om Zijn dienstknechten te laten zien wat met spoed moet gebeuren”.

Tachometer

In het woord tachometer zit ook het Griekse woord “tachu”. Een tachometer is een toerenteller, die aangeeft hoeveel toeren bijvoorbeeld een motor draait. Als we bedenken in welke tijd we leven, lijkt die toerenteller bijna in het rood te staan. De ontwikkelingen op technisch gebied gaan razendsnel,  het verval van waarden en normen is enorm. We leven in een snelle, maar ook haastige wereld, waar nog nauwelijks tijd is voor echte verbinding. Er is geen weg meer terug in dit mobiele tijdperk, maar we hoeven er niet somber van te worden! Als de wereld donkerder wordt, vallen we als licht veel meer op. Zou Jezus Christus ook onze huidige en haastige tijd in gedachten hebben gehad, toen Hij de woorden “Ik kom spoedig” uitsprak?

Conclusie

Het woord spoedig heeft veel meer betekenis, dan dat wij in eerste instantie kunnen bedenken. We weten dat God een perfect tijdschema met deze aarde heeft en dit tijdschema zonder onnodige vertraging zal uitwerken. Jezus Christus gaat komen op de tijd dat Gods bazuin klinkt. Met deze hoop mogen we leven. We mogen vol verwachting uitkijken en op God blijven vertrouwen, dat Zijn tijdschema zichtbaar wordt voor ons allemaal. In de tussentijd mogen we elkaar bemoedigen met de woorden uit Titus 2:11-13:

Want de zaligmakende genade van God is verschenen aan alle mensen. Dit leert ons de goddeloosheid en de wereldse begeerten te verloochenen en in deze tegenwoordige wereld bezonnen, rechtvaardig en godvruchtig te leven. Intussen verwachten wij de zalige hoop en verschijning van de heerlijkheid van de grote God en onze Zaligmaker, Jezus Christus.

Laat deze verzen je aansporen om bedachtzaam, rechtvaardig en heilig te leven. Leven vanuit de verwachting dat Jezus gaat komen, vuurt ons aan om op deze manier te leven! En ook jou willen we aanvuren om een leven te leiden, waarmee God de eer krijgt.

5
Reageer op dit artikel

avatar
5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
Corry heesenJacob LubachFritsEleneBarbara Recent comment authors
  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Corry heesen
Gast
Corry heesen

Iedere dag Verwacht ik de Heer…Maranatha !!!

Jacob Lubach
Gast
Jacob Lubach

AMEN!!

Frits
Gast
Frits

Kom plotseling Heer Jezus

Elene
Gast
Elene

Amen!

Barbara
Gast
Barbara

AMEN, IN JEZUS NAAM*