OP DE RAND VAN HET BELOOFDE LAND

Wachten, verwachten, uitzien naar, hopen en vertrouwen. Allemaal woorden die we in deze tijd gebruiken. Het draait allemaal om de komst van Jezus Christus: Hij zal Zijn Bruidsgemeente Thuis halen naar het Beloofde Land. Wat een moment zal dat zijn!

In Jozua 3 vinden we ook zo’n moment. Het Joodse volk is neergestreken in Sittim en wacht op het teken om de oversteek te maken naar het Beloofde Land.

Sittim

De plaats waar ze moesten wachten op de oversteek was in de tijd van Mozes een bizarre plek geweest. Er vond ontucht en afgoderij in Sittim plaats en dat deed de toorn van God ontbranden. Hierdoor kwam er een plaag over de Israëlieten en die plaag kostte aan 24.000 van hen het leven. Deze plaag stopte pas toen Pinehas, de kleinzoon van Aäron, in actie kwam. Hij doodde met een speer een Israëlische man en de vrouw waarmee deze man ontucht pleegde. (Numeri 25:1-9).

De naam “Sittim” betekent acacia, of vallei van de acacia’s. Het bijzondere aan acacia’s is dat deze boom doornen heeft. In die plaats moesten dus de Israëlieten wachten op de oversteek. Ook wij wachten in een wereld, die niet de onze is. Een wereld vol doornen en distels, waar Jezus Christus in onze plaats stierf en waar Hij de doornenkroon droeg. Daardoor zijn we hemelburgers geworden en zijn we net als de Israëlieten op doorreis.

Terugblik

Ze moesten daar een aantal dagen wachten en we kunnen ons voorstellen dat ze hebben nagedacht over het verleden. Over de tocht door de woestijn die veertig jaar duurde, denkend aan alles wat ze daar mét God hadden meegemaakt. De voorzienigheid van God, Zijn genade, elke dag weer. Maar er was ook geklaag en gemopper, het terugverlangen naar Egypte. De onzekerheid over wat komen gaat. We weten het niet wat hun gedachten waren, maar wat we wel weten, dat wij ook voor een oversteek staan. De oversteek van het vergankelijke naar het onvergankelijke. Een oversteek naar het onbekende, maar hemelse! Een ultiem moment om terug te blikken, maar ook om dankbaar te zijn.

Dankbaar

Met welke houding staan wij op de rand van het Beloofde Land? Hoe kijken we terug? Kijken we terug naar ons verleden waarin we onthecht waren, we ons onveilig voelden en daardoor gingen mopperen, klagen en zondigen? Kijken we terug naar alle doornen in ons leven, die soms nog zeer doen? Of kijken we vooral naar wat goed is gegaan en kijken we met verlangen en blijde verwachting vooruit? Kijken we naar de toekomst en naar de nabije komst van Jezus Christus, onze Bruidegom?

Je hebt een keuze

Ja, we staan op de rand en hebben een keuze: kijken we achterom of naar wat voor ons ligt? We willen niet terug naar Egypte! We willen niet terug naar de woestijn waar er droogte, klagen, zonde, destructie, veroordeling en pijn was.

Nee, we willen ons focussen op het prachtige, veelbelovende Beloofde Land dat voor ons ligt. Uitzien met vertrouwen en blijde verwachting naar wat komen gaat. Daarbij onze ogen gericht op Jezus Christus, Die Zijn leven gaf als ultiem offer voor jou en mij! Op Hem, onze Bruidegom die Zijn Bruid komt ophalen.

Ja, er mag een diep en een intens teder verlangen groeien naar onze Geliefde die ook zo naar ons verlangt. Maak vandaag je keuze. Zie je het Beloofde Land? En zie je hoe vruchtbaar, goed en paradijselijk het is? Het is het Beloofde Land van melk en honing, het land dat overvloeit van Zijn Goedheid en Liefde! Waar alles in perfecte harmonie zal samen leven. Waar al jouw geluksmomenten aaneengesloten zullen zijn. Wat een feest, wat een genade, wat een onvoorstelbaar heerlijk vooruitzicht! Kies ervoor om vooruit te kijken, dan kom je veilig Thuis.

4.3 6
Artikelbeoordeling
Abonneren op
guest

12 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
paul
paul
4 februari 2022 21:57

Amen

Tineke
Tineke
4 februari 2022 21:18

Dank voor deze bemoediging! Gods Zegen toegebeden.

Arie Buitelaar
Arie Buitelaar
3 februari 2022 19:39

We leven in dezelfde geestesgesteldheid van je geschreven verhaal! Shaloom!

Robert
Robert
27 augustus 2020 20:40

Dank voor jullie bemoedigende boodschap en mooie muziek!

willem en Lia
willem en Lia
22 augustus 2020 08:32

Om gered te worden moet je met je mond belijden dat Jezus is de Heer en de enige weg tot de vader want als je in je hart geloofd dat Jezus zijn leven heeft gegeven voor je zonden en weer uit de dood is opgestaan dan heb je eeuwig leven. Als je Joh 3 vers 16 leest dan staat daar aan het het einde een punt geen komma DWZ dat er niets aan toe gevoegd kan worden door wie dan ook,geen goede werken ,geen liefdadigheid ,enz enz je bent behouden in het offer dat De Here JEZUS bracht. dat je… Lees verder »

Jan Heeren
Jan Heeren
21 augustus 2020 17:01

Hand in hand met Jezus, komen wij veilig thuis!

Albert
Albert
20 augustus 2020 21:21

Er dwarrelen allerlei berichten op onze elektronische deurmat (vooral via Facebook). Je kunt enorm in de war gebracht worden als je niet zelf de bijbel leest. Ook dan is het niet allemaal meteen duidelijk wat je te doen staat en hoe je alles begrijpen moet, daarom is een intieme relatie met God nodig. Die intieme relatie ontstaat door jezelf onvoorwaardelijk over te geven aan God. De Heilige Geest van God komt dan in je wonen en die verklaart persoonlijk aan jou wat en hoe je een en ander mag verstaan. Ook wanneer je het dan nog niet verstaat, vult HIJ… Lees verder »

Lotte
Lotte
12 augustus 2020 02:11

Lieve mensen,

Wie kan mij uitleggen wat een christen dan moet doen om gered te worden. Praktisch dan. Meer bidden? Niet laten vaccineren? vluchten? Hoe ontkomt een christen dan aan deze ramp? Of moet men blijven wachten op een redding? En wat houdt die redding dan in? Ga je naar de hemel? Blijf je dan leven en ongelovigen gaan dood? En hoe lang duurt het dan nog voordat je gered wordt?
Kan iemand mij dat zeggen?

Help mij want ik snap de teksten echt totaal niet.

Groetjes

W.Koeman
W.Koeman
7 augustus 2020 19:54

Jezus heeft ons de opdracht gegeven om het evangelie te verkondigen en de zieken te genezen. Aan de slag dus. info www. christuskoninkrijk.nl

Jolanda Nieuwenkamp
Jolanda Nieuwenkamp
7 augustus 2020 13:03

De doornenkroon die Jezus droeg was gemaakt van de accacia. De doornen zijn lang stevig en erg scherp. Wat heeft Jezus geleden voor ons. Werkelijk alles heeft hij gedragen zodat wij waarlijk vrij zijn en zo het beloofde land mogen binnengaan. Hallelujah, Maranatha.

Carla
Carla
6 augustus 2020 21:38

Mooi zeg! En wat verlang ik toch zo naar de Opname, ben er zo klaar voor 🙏