HET TWEEDE TEKEN VAN OPENBARING 12

Over het indrukwekkende teken van Openbaring 12 is al veel geschreven. De vrouw is zwanger en staat op het punt te bevallen. Maar Johannes ziet een tweede teken, een grote vuurrode draak. Wat is dit voor teken en kunnen we ook dit terugvinden aan de sterrenhemel?

Een grote rode draak

In Openbaring 12 vers 3 ziet Johannes nog een tweede teken, niet zoals het eerste, een groot teken, maar het is wel een teken.

DracoEn er verscheen een ander teken in de hemel. Zie: een grote vuurrode draak met zeven koppen en tien hoorns. En op zijn koppen zeven kronen. Zijn staart veegde het derde deel van de sterren van de hemel en wierp die op de aarde. En de draak stond voor de vrouw, die op het punt stond te baren, om haar kind te verslinden, zodra zij het gebaard zou hebben.

Johannes geeft hier specifieke details over de draak en geeft aan dat het teken verschijnt vlak voordat de vrouw gaat bevallen. Het is belangrijk als we dit als het tweede teken willen zien, dat we het ook herkennen in de sterrenhemel.

Griekse grondtekst

In de Griekse grondtekst is het woord voor draak “drakon”, wat een mytische soort draak betekent. De draak is ook rood: “purrhos”, of te wel rood/oranje wat op vlammen lijkt.

Een combinatie van drie sterrenbeelden

Als we naar de sterrenhemel kijken, dan lijkt dit teken wat Johannes ziet het meest op het sterrenbeeld Slang, in combinatie met de Ossenhoeder en de Noorderkroon. Het sterrenbeeld Slang is in gevecht met de aartsengel Michaël (vanaf Openbaring 12:7). De slang heeft zeven sterren en de slang is het zesde dier in de twaalf jaarlijkse cyclus van de Chinese dierenriem volgens de Chinese kalender. Weer een zes, naast de zesde planeet Saturnus.

Ossenhoeder

OssenhoederHet sterrenbeeld Ossenhoeder (Boötes) heeft tien sterren en staat tussen Draco en Maagd in. In de Chinese astronomie wordt dit sterrenbeeld ook wel grote hoorn genoemd. Dit lijkt overeen te komen met de tien hoorns uit het vers.

Noorderkroon

NoorderkroonOm het beeld compleet te maken is er de Noorderkroon, een sterrenbeeld wat inderdaad lijkt op een kroon. Dit sterrenbeeld heeft zeven sterren, de zeven kronen boven het zevenkoppige hoofd van Draco.

 

De strijd van Michaël met de draak

In vers 7 wordt er vervolgens door Michaël strijd gevoerd met de draak. Ook dit is volgens ons aan de sterrenhemel te zien. Vers 7 luidt als volgt:

Toen brak er oorlog uit in de hemel: Michaël en zijn engelen voerden oorlog tegen de draak, ook de draak en zijn engelen voerden oorlog.

Michaël-DraakAls we naar het sterrenbeeld Slangendrager kijken, zien we dat hij een slang vast houdt. Dit sterrenbeeld staat ook vlakbij de Maagd. We weten hoe de strijd afloopt: Michaël en zijn engelen winnen en de draak wordt neergeworpen. Luidt dit neerwerpen op de aarde het begin in van de verdrukking? Jezus zei: “Kijk dan omhoog en hef je hoofd op, omdat je verlossing nabij is”.

3 2
Artikelbeoordeling
Abonneren op
guest

0 Reacties