DE ONTHULLING VAN HET VREDESPLAN

Vannacht is het economische deel van het vredesplan onthuld en we hebben met verwachting naar dat moment uitgekeken. Wat staat er in dit onderdeel van het vredesplan en zijn er verbindingen te maken met Bijbelse profetie? Jared Kushner zelf noemde dit vredesplan niet de “deal van de eeuw”, maar de “kans van de eeuw”.

Het economische gedeelte is gebouwd op drie pilaren: het aanboren van de economische potentie van de Palestijnen, voldoende mogelijkheden bieden aan de Palestijnse bevolking zelf en het verbeteren van de Palestijnse overheid. Het plan kost ongeveer 45 miljard euro en moet worden betaald o.a. uit bijdragen van omringende moslimlanden en de Verenigde Staten.

De economie

De eerste pilaar gaat vooral over het versterken van de Palestijnse economie. VredeDit gaat gebeuren door banen te scheppen voor de Palestijnen en om de armoede te bestrijden. Hoe willen ze dit doel bereiken? Door een snelweg en eventueel een spoorweg te bouwen tussen de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever. Deze snelweg betekent dus letterlijk dat Israël, het Heilige Land in tweeën wordt gedeeld. Verder spreekt het plan over investeringen in watervoorzieningen, elektriciteitsvoorzieningen en in telecommunicatie. Ook moet er geïnvesteerd worden in de handel met de landen rondom Palestina: Egypte, Israël, Jordanië en Libanon.

Opmerkelijk aan dit deel van het plan is het afbreken van de muren rondom de Gazastrook, zodat de Gazastrook gemakkelijk te bereiken wordt. Hierbij denken we gelijk aan de Bijbeltekst in Ezechiël 38:11 “ik zal optrekken tegen een niet ommuurd land”. Deze tekst beschrijft de gedachte hoe Israël aan te vallen is. Er moeten o.a. vrachtterminals komen om de grens gemakkelijker te passeren en meer grensovergangen. Hiermee wordt de handel met andere landen en het reizen naar andere landen bevorderd.

Mensen

Pilaar twee van het economische vredesplan draait om mensen. In het plan staat beschreven hoe de Palestijnen meer en betere scholing moeten krijgen. Door betere scholing is er ook kans op een betere baan. Ook de gezondheidszorg zal door het plan verbeterd worden met als doel de kwaliteit van leven te vergroten. Een uitspraak in het plan is hierbij: “een gezonde economie vereist een gezonde bevolking”.

Overheid

Als laatste pilaar wordt de Palestijnse overheid genoemd. Geen corruptie meer maar veiligheid voor de Palestijnen, maar ook een betere dienstverlening. Daarnaast moet er gebouwd worden aan een beter rechtssysteem en aan financiële stabiliteit.

De kans van de eeuw

Voor de Palestijnse bevolking is dit een kans op een beter leven. Minder kansen op armoede, maar meer mogelijkheden voor de mensen zelf. Hiermee wordt de kwaliteit van leven verhoogd. Helaas zal de Palestijnse Autoriteit niet akkoord gaan met welk plan dan ook. Zoals Amir Tsarfati het treffend verwoord: “De Palestijnen missen nooit een mogelijkheid om een kans te missen”. Van deze starre houding is de bevolking nu al dagelijks de dupe.

Het wordt afwachten hoe dit plan landt in andere moslimlanden, maar daar zal de komende dagen tijdens de bijeenkomst in Bahrein meer duidelijk over worden. Misschien lukt het om de moslimlanden samen te laten werken om de Palestijnse Autoriteit onder druk te zetten om wel akkoord te gaan met dit economische deel van het vredesplan.

Er is maar één echte kans van de eeuw op vrede en dat is als de Vredesvorst Zelf neerdaalt vanuit de hemel en Zijn Troon vestigt in Jeruzalem. Voor die tijd zal de antichrist komen met schijnvrede en het verbond versterken (Daniël 9:27). Is dit vredesverbond van Jared Kushner een opstap voor de vrede die de antichrist gaat aanbieden? Het is heel goed mogelijk!

Daarom des te meer nu we met elkaar de dag van de komst van Jezus Christus zien naderen, kijk omhoog, want je verlossing is nabij! (Lukas 21:28)

Wil je zelf de volledige tekst van het economische deel van het vredesplan lezen, dan kun je naar deze pagina.

0 0
Artikelbeoordeling
Abonneren op
guest

0 Reacties