HET 70E JAAR TEN EINDE?

Met veel verwachting keken veel Joden en christenen uit naar de afsluiting van het civiele jaar 5778. Met name de associatie die de jaarwisseling heeft met het blazen op de bazuinen (Leviticus 23:23-25) doet bij velen de hoop leven dat de opname van de gemeente misschien wel heel dichtbij is. 70 is tenslotte een bijzonder getal in de Bijbel en het lijkt voor de hand te liggen dat er iets significants gaat gebeuren. Toch moeten we ons goed blijven beseffen dat God niets moet en Hij nergens van afhankelijk is. Jezus voer 10 dagen voor Pinksteren ten hemel, en ook dat was geen dag die we tegenkomen in de 7 door God Zelf ingestelde feesten uit Leviticus 23. Waar staan we momenteel, profetisch gezien? Wat kunnen we verwachten?

Mondiaal

Wat we in het afgelopen jaar 5778 gezien hebben, is allereerst een verschuiving van lokale catastrofes naar mondiale. In juli zagen we een hittegolf die over de gehele breedte van de aarde te merken was. Daarbij waren ook overal bosbranden, wereldwijd. Verder zagen we een immense toename van aardbevingen, op diverse plaatsen (Mattheüs 24:7b) over de hele aarde. Ook is er een enorme toegenomen vulkanische activiteit en momenteel zien we zelfs overal orkanen (Lukas 21:25b-26). Niet meer alleen in de Atlantische Oceaan, maar liefst 9 tegelijk, in zowel de Stille als de Atlantische Oceaan. Het begin van de weeën is een feit (Mattheüs 24:8).

Orkanen Aardbevingen Hitte

Klik op de afbeeldingen om ze te vergroten en te zien hoe groot de impact is. Dit is ongeëvenaard!

Rosh HaShana

Toch is het jaar 5778 eigenlijk nog niet afgelopen, als u de Bijbel goed bestudeerd heeft. In Leviticus 23:24 wordt het namelijk al genoemd, het bazuinenfeest is op de 1e van de 7e Hebreeuwse maand. In Exodus 12:1-3 bepaalde God namelijk dat de zevende maand de eerste moest worden en andersom. De eerste maand (Nisan) is dus de maand waarin we het Pascha vieren. Het jaar 5778 loopt dus technisch gezien nog tot volgend jaar 5 april. De religieuze Joden erkennen dit wel, maar desondanks blijft men toch liever trouw aan de kalender zoals die vóór Exodus 12 was. We noemen die kalender daarom ook wel de civiele kalender.

Toch is er volgens Leviticus 25:8-21 nóg een kalender. Die van de jubeljaren. Die begint dan wél weer in de 7e maand, gek genoeg. Op de 10e dag. Dan zal men ook op de bazuin blazen (vers 9), om het 50e jaar in te luiden (vers 10). Het is een feestelijk jaar waarbij alle slaven weer worden vrijgelaten en het land weer naar de oorspronkelijke eigenaar terugkeert. Omdat de Joden de jubeljaren al snel niet meer bijhielden, weet niemand echt meer precies wanneer het jubeljaar nu precies is. Het zou dus zomaar kunnen dat dit jaar een jubeljaar is, en die wordt dan op de vooravond van de 19e september uitgeroepen. Dat weten we natuurlijk niet zeker, maar gezien alle mondiale gebeurtenissen en de presentatie van maar liefst 2 vredesakkoorden voor Israël en Palestina op de algemene vergadering van de Verenigde Naties op 25 september zou het mij niet verbazen.

Blote oog

Overigens wordt het begin van de maand bepaald door het met het blote oog kunnen aanschouwen van de nieuwe maan (het eerste streepje moet zichtbaar zijn) door 2 getuigen. Als twee getuigen van het Sanhedrin die ontdekken, blaast men op de bazuin (Numeri 10:10) en is de maand Bijbels gezien pas echt gestart. Omdat dit pas op 11 september gebeurde, is de grote verzoendag opeens 2 dagen later te plaatsen, op 21 september. Dit plaatst de algemene vergadering van de Verenigde Naties ook opeens precies op de vooravond van het loofhuttenfeest, exact op de start ervan. Nogmaals, God hoeft helemaal niets en kan ons opnemen wanneer Hij wil. Niemand weet de dag noch de ure. Maar we zien wél het seizoen. En dat seizoen is nu!

Tijden

“Maar wat de tijden en de gelegenheden betreft, broeders, is het voor u niet nodig dat men u schrijft. Want u weet zelf heel goed dat de dag van de Heere komt als een dief in de nacht. (…) Maar u, broeders, bent niet in duisternis, zodat die dag u als een dief zou overvallen. U bent allen kinderen van het licht en kinderen van de dag. Wij zijn niet van de nacht en ook niet van de duisternis. Laten wij dan niet, evenals de anderen, slapen, maar laten wij waakzaam en nuchter zijn.” (1 Thessalonicenzen 5:1-2, 4-6, HSV)

Het woord dat hier als tijden is vertaald, is in het Grieks kairos, wat ook seizoen kan betekenen en maar liefst 13 keer zo vertaald is. Veel christenen lezen deze tekst oppervlakkig en denken daarna: “Ziet u wel? Het moment van de opname komt als een dief in de nacht, we kunnen de dag of het uur toch niet weten, dus waarom zouden we ons met die onzin bezig houden?”

Dan moeten die christenen toch écht beter gaan lezen!

Wat er eigenlijk staat, is namelijk precies het tegenovergestelde van zo’n houding! In plaats van zo’n onverschillige houding aan te nemen, zouden ze toch juist moeten verlangen naar de komst van onze HEER en Redder? Welke bruid verlangt er nu niet naar de Bruidegom en de bruiloft?

Paulus maakt dat in 2 Timotheüs 4:8 zelfs heel duidelijk en vertelt erbij dat voor iedereen die hiernaar uitziet zelfs een kroon klaarligt! De christenen die hier dus onverschillig over zijn, lijken dus meer op de kinderen van de nacht, die inderdaad verrast zullen worden als het zover is. Want voor ons zal het geen verrassing zijn, zo maakt 1 Thessalonicenzen 5 heel duidelijk. Ook Openbaring 3:3 waarschuwt dat Jezus zal komen op een uur dat we het niet verwachten als we niet waakzaam zijn! Dat impliceert dus heel duidelijk dat Jezus voor de mensen die wél waakzaam zijn niet op een onverwacht uur zal komen! Waarom zou Jezus keer op keer oproepen tot waakzaamheid als we ons volgens sommige christenen daar maar beter niet druk om kunnen maken?

Houding

Natuurlijk zijn er hierbij twee extremen die we in de gaten moeten houden. Aan de ene kant dus die zojuist besproken onverschillige houding, maar aan de andere kant is er natuurlijk ook die overdreven houding die liever datums in steen zet, terwijl dat natuurlijk heel gevaarlijk is. We mogen nooit zomaar roepen dat iets van God komt of dat we het 100% zeker weten als dat niet echt zo is. Dit heeft al voor vele, vele teleurstellingen gezorgd en daarom wil ik ervoor waken dat u teveel waarde hecht aan de data die u hier tegenkomt.

Al meermaals ben ik beschuldigd van “datums vastzetten” maar dat heb ik nog nooit gedaan. Dat is een inferentie die mensen zelf hebben getrokken en zij zijn zelf hierbij de beschadigende partij geweest door te spotten met de broeders en zusters die wél verlangend uitzagen naar die dag (Mattheüs 24:48-51, 2 Petrus 3:3-4). Ik zou er niet trots op zijn. Het is niet erg om vermoedens te hebben en middels dit platform wil ik die dan ook graag met u delen. Het kan een bemoediging zijn, omdat we door de toename van de tekenen weten dat we dichterbij die gezegende hoop (Titus 2:13) de opname komen.

Conclusie

Wat kunnen we nu dus verwachten? Dat is dus niet helemaal zeker. Misschien gebeurt er deze maand wel iets van profetische proporties, als Trump of Abbas hun vredesplan presenteren. Aan de andere kant kosten zulk soort dingen ook tijd en kunnen er best een paar maanden overheen gaan voor deze (valse) vrede een feit is. Ook het einde van het religieuze jaar 5778 (5 april 2019) vind ik persoonlijk erg interessant. Maar ook dit hoeft niet persé iets te betekenen. Laten we onze ogen vooral op de tekenen in de wereld houden, en die nemen steeds extremer vormen aan. De weeën worden steeds heftiger, dat is duidelijk. Maar misschien is Israël nog wel een groter teken om in de gaten te houden! Ze is als de secondewijzer op de klok die inmiddels op 1 voor 12 staat.

We zijn zo dichtbij! Houd vol, en blijf doorgaan met het werk van God! 🙂 Maranatha!

Met toestemming overgenomen van https://unravelations.weebly.com

0 0
Artikelbeoordeling
Abonneren op
guest

6 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
patrick
patrick
23 februari 2024 10:07

Tijden en gelegenheden. Ikzelf heb hiervan een studiereeks gemaakt voor onze huiskring. Als je daar in verdiept is alsof het seizoenen zijn die zich herhalen. Gods tijden begint al met de schepping in 7 dagen, Zijn heilige 7 feesten, jubeljaar, en ga maar verder. De termen van latere tijden, laatste dagen, laatste dag, de ure, dag des Here… zijn allemaal bijbelse termen die duidelijk worden als je je diep in zijn woord en profetieën gaat verdiepen….

Joanna andJohn
Joanna andJohn
18 september 2018 21:19

Zo is het. Waakzaam blijven en letten op de tekenen en geboorteweeën, vanuit een blijde verwachting.

Froukje de Jong vd Zwaag
Froukje de Jong vd Zwaag
18 september 2018 20:19

Ik geloof wel dat we in de eindtijd leven en moeten opletten !

Joanna andJohn
Joanna andJohn
19 september 2018 15:18

Arthur Dekker Dank je wel voor je reactie. Je beschrijft precies zoals we erin staan! Geen date setting, maar wakker schudden en waakzaam blijven.

Arthur Dekker
Arthur Dekker
19 september 2018 14:18

Ik zie dit artikel niet als “date setting” meer als wakker schudden of houden. Oproepen tot hoopvolle en verwachtingsvolle waakzaamheid.
So, Admit you’re a sinner,
Believe Jesus is the living Lord and Confess He is your Saviour.

Ruud Imthorn
Ruud Imthorn
13 november 2018 14:17

Waar waar ik nergens over hoor, dat is dat de Joden aan het begin van de jaartelling een fout hebben begaan wat zomaar ruim twee honderd jaar scheelt en dat had te maken met het 50ste jaar. Iedere keer weer, die jaren werden niet geteld, het precieze weet ik er ook niet van, maar het kwam er op neer, dat we wel heel dicht bij het einde zijn.