ZIONISTISCHE ORGANISATIE

In augustus 1897 werd de officiële Zionistische Organisatie opgericht door de Oostenrijkse journalist Theodor Herzl. In 1896 had hij zijn beroemde boek ‘Der Judenstaat‘ had geschreven. Hij was een Jood die aanvankelijk weinig met het Jodendom te maken wilde hebben, maar toen hij als journalist de Dreyfus-Affaire van dichtbij meemaakte, raakte hij overtuigd van de noodzaak van een eigen thuis voor de Joden.

Tussen 200 en 250 afgevaardigden afkomstig uit 24 landen namen deel aan het Eerste Zionistische Congres in Basel. Deze afgevaardigen waren bijeen geroepen door zijn organisatie. Tegelijkertijd werd de organisatie de drijvende kracht naar de creatie van een Joodse staat in Palestina.

De notie ‘thuis’ of ‘hofstede’ voor het Joodse volk in Palestina werd aangenomen als basisprincipe van de Zionistische Organisatie. De afgevaardigden voerden hevige debatten over de verwoording van hun uiteindelijke verklaring en op het einde werd besloten om niet de woorden ‘Joodse Staat’ te gebruiken. Dit om Turkije, Rusland en de Europese machten niet voor het hoofd te stoten.

Opgericht

Het Congres eindigde op 3 september 1897. “Indien ik het Congres in Basel moest samenvatten in woorden”, schreef Theodor Herzl in zijn dagboek,” dan zou het dit zijn: In Basel heb ik de Joodse staat opgericht… Misschien binnen vijf jaar en zeker binnen de vijftig jaar, zal iedereen het weten.” Herzl had er niet ver naast gegokt. Minder dan 51 jaar later werd de Joodse staat opgericht op 14 mei 1948.

In 2017 zijn wij 120 jaar verder, dit is opnieuw een bijzonder getal. Dit getal staat voor de langste periode waarin God afrekent met respectievelijk Israël en de mensheid.

0 0
Artikelbeoordeling
Abonneren op
guest

0 Reacties