GODSKALENDER - NIEUWSBRIEF 9 JANUARI 2020

Kop nb
Hallo [subscriber:firstname | default:lezer],

Een nieuw jaar en hierbij de eerste nieuwsbrief van dit jaar. Met het jaartal 2020 op onze kalender geeft dit getal een bepaalde verwachting. Er hangt iets in de lucht als het ware, we ervaren dat we in bijzondere tijden leven. We kunnen er niet de vinger opleggen en beseffen tevens dat dit speculatie is. Het is niet gebaseerd op een openbaring van God of een toename van kennis op een bepaald gebied. Maar tegelijkertijd zien we aan al het nieuws wat we volgen dat er geen weg terug meer is: de tijd waarin we leven kenmerkt zich door egoïsme, haat, macht, geldzucht en grootspraak en dat is precies waar Paulus ons al voor waarschuwde in 2 Timotheüs 3:1-4.

Juist door een Bijbeltekst als deze, mag je bemoedigd raken, want met de constatering van Paulus dat in het laatst van de dagen er zware tijden aanbreken, geeft hij ook de oplossing: Blijft u echter bij wat u geleerd hebt en waarvan u verzekerd bent, omdat u weet van wie u het geleerd hebt, en u van jongs af de heilige Schriften kent, die u wijs kunnen maken tot zaligheid, door het geloof dat in Christus Jezus is. Heel de Schrift is door God ingegeven en is nuttig om daarmee te onderwijzen, te weerleggen, te verbeteren en op te voeden in de rechtvaardigheid, opdat de mens die God toebehoort, volmaakt zou zijn, tot elk goed werk volkomen toegerust. (2 Timotheüs 3:14-17).

Déze God is zo liefdevol, vol genade en we mogen Hem dienen. Hij bouwt ons op en Hij geeft ons moed. Hij zal ons dagelijks bijstaan en ondersteunen. Hij laat nooit los en er is NIETS dat ons kan scheiden van Zijn liefde. Zijn trouw is voor eeuwig en Zijn genade voor ons is meer dan genoeg! Als we stil staan bij de goedheid en grootheid van God, wordt al het andere klein. Wetende dat Hij regeert, geeft rust. Als wij het niet meer begrijpen, weet Hij wel het antwoord op onze waaroms.

Op deze manier mogen we in dit nieuwe jaar gericht zijn op God, wandelen met Jezus Christus en gevoed worden door de kennis van de Heilige Geest. Het is aan ons en aan jou om Zijn uitgestoken hand vast te pakken en stap voor stap Zijn Weg te bewandelen. Loop je met ons mee?

Wat staat er allemaal op stapel in 2020? In een artikel hebben we een aantal zaken op een rijtje gezet, wat we dit jaar verwachten. We zien dat de wereld met volle kracht vooruit gaat naar één wereldreligie, één wereldeconomie en één wereldleider. Jezus zei in Openbaring: Zie, ik kom spoedig. In het Grieks staat hier het woord "tachu". In het woord tachometer zit ook ditzelfde Griekse woord. Een tachometer is een toerenteller, die aangeeft hoeveel toeren bijvoorbeeld een motor draait. Als we bedenken in welke tijd we leven, lijkt die toerenteller bijna in het rood te staan. Het nieuws, de ontwikkelingen, ze gaan razendsnel. Zou Jezus Christus ook onze huidige en haastige tijd in gedachten hebben gehad, toen Hij de woorden “Ik kom spoedig” uitsprak?

In deze nieuwsbrief uiteraard het nieuws over de laatste ontwikkelingen in het Midden Oosten met daarbij enkele nieuw verschenen video's met Nederlandse ondertiteling.

We wensen je een bijzonder 2020 toe, waarin je Zijn Vrede, Zijn Shalom, zult ervaren.

John & Joanna

WAT KUNNEN WE IN 2020 VERWACHTEN?

2020
Samen willen we vooruitkijken wat we in 2020 aan nieuws kunnen verwachten en dit naast Bijbelse profetie leggen. Want wij hebben het profetische woord, dat vast en zeker is, en we doen er goed aan, daarop acht te slaan (2 Petrus 1:19). Dit vooruitkijken is lastig, omdat we in een wereld leven die zoveel en zo snel verandert. Toch mogen we Bijbelse profetieën bestuderen om te ontdekken wat er gaat gebeuren.
Lees verder

Bijbeltekst ~ 2 Thessalonicenzen 2:16-17


Wij hebben ervaren dat God, onze Vader,
die zoveel van ons houdt,
zo goed is ons altijd weer moed en hoop te geven.
Daarom vragen wij Hem en onze Here Jezus Christus
u te bemoedigen en kracht te geven
om goed te doen in woord en daad.
(Het Boek)
Het nieuws wat we volgen heeft te maken met de vervulling van Bijbelse profetieën. We volgen het nieuws rondom Damascus (Jesaja 17:1) en nieuws over de alliantie van Rusland/Iran/Turkije (Ezechiël 38). Daarnaast houden we voor je bij hoe het staat met het vredesplan van de Verenigde Staten voor Israël en Palestina en volgen we het nieuws uit Israël zelf.
Dat de leefomstandigheden van een groot deel van de Syriërs belabberd zijn, is een understatement. Maar ook het gebrek aan voedsel beroofd veel families van hun restje hoop, die ze nog over hebben. Syriërs kampen met een steeds erger wordende economische crisis die voortduurt als gevolg van de dalende Syrische pond ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Afgelopen november daalde bij sommige geldwisselaars de waarde van de Syrische pond op de zwarte markt met 30%. In december stabiliseerde de daling zich ronde de 20%.
Het gevolg is dat de voedselprijzen met 40 procent zijn gestegen. Een kilo suiker kost nu ongeveer 450 pond (dit is ongeveer € 0,78) nadat het 250 pond was. De prijs van een liter plantaardige olie sprong naar 1.150 pond (ongeveer € 2,--), nadat het 600 pond was en de prijs van een kilo aardappelen steeg naar meer dan 300 pond (ongeveer € 0,52), nadat het 200 pond was. In Syrië liggen de gemiddelde lonen voor werknemers in de publieke sector tussen de 20.000 en 40.000 pond per maand (40.000 pond is ongeveer 70 euro). Wat de particuliere sector betreft, liggen de lonen tussen de 100.000 en 150.000 pond. Studies en rapporten bevestigen dat meer dan 93% van de Syriërs onder de armoedegrens leeft. Een werknemer in de publieke sector klaagde over de gespannen levenssituatie en zei: “We zijn dag en nacht geobsedeerd geraakt door na te denken over hoe we aan voedsel voor onze gezinnen kunnen komen. Het is een nachtmerrie geworden." Een andere werknemer van een privébedrijf is van mening dat leven onder de huidige omstandigheden "bijna onmogelijk" is geworden en bevestigde dat de meeste gezinnen de winter doorbrengen zonder toegang tot verwarming.
Iran: Na twee weken lang in een achtbaan gezeten te hebben rondom het nieuws vanuit Iran lijkt de situatie iets rustiger. Alhoewel? Ook vandaag gebeurde er nog wel het één en ander. Even een korte samenvatting van de gebeurtenissen:
 • Een aanval op de Amerikaanse ambassade in Bagdad door Irakezen.
 • Het ombrengen van de Iraanse generaal Qasam Soleimani (hoofd van Al-Quds brigade Iraaks leger), Nail Qassem (adjunct secretaris van Hezbollah), Abdul Reza Shahla’i (hoofd financiën van Al-Quds brigade Iraaks leger) door de Verenigde Staten.
 • Het verdriet (in Iran) en de blijdschap van Iraniërs in andere delen van de wereld om de dood van deze generaal.
 • Bij zijn begrafenis waren vele mensen op de been, waardoor er mensen in het gedrang kwamen en wilden vluchten. Het gevolg was dat er minstens 56 doden vielen.
 • Het hijsen van een rode vlag op de Jamkaran-moskee in Qom (Iran), als symbool van onrechtvaardig bloedvergieten en als oproep om de gedode persoon te wreken door Iran. De Jamarkaran-moskee wordt beschouwd als een van de heiligste plaatsen in de Shia-islam en wordt ook geassocieerd met de toekomstige verschijning van de Mahdi (de verlosser voor de Islam, als kopie van Jezus Christus). Terwijl de vlag werd gehesen, was er een directe verwijzing naar de Mahdi, want de sprekers van de moskee riepen: "O Allah, verhaast uw bewaarder opnieuw", een verwijzing naar de eindtijd-verschijning van de Mahdi.
 • Een raketaanval op Amerikaanse bases in Irak door Iran, maar ook op de veilige zone (Green Zone) in Bagdad.
 • Aardbevingen in Iran in de buurt van de kerncentrale in Bushehr.
 • Het neerstorten van een Oekraïens passagiersvliegtuig in Teheran, kort na de start, waarbij 176 doden vielen. Inmiddels is een foto van de vleugel van dit vliegtuig waarop een inslag van granaatscherven te zien zou zijn. De omstandigheden zijn in ieder geval verdacht, mede ook doordat Iran de zwarte doos niet wil vrijgeven. Ook is op de plek waar het vliegtuig is neergestort een deel van een raket gevonden, dit deel lijkt veel op een raket van het SA-8B luchtverdedigingssysteem van Iran.
 • Vandaag was er een Amerikaanse aanval op Iraanse doelen in Syrië.
Hoe nu verder? We zien aan de reacties van Iran en van de Verenigde Staten dat het voor nu goed is en dat er geen vervolg komt. Volgens de Bijbel kunnen we ook geen oorlog tussen de Verenigde Staten en Iran verwachten, maar lezen we wel in Ezechiël 38, dat Iran zich aansluit bij Rusland en Turkije om Israël aan te vallen.
Turkije: President Erdogan heeft zijn eigen agenda en zijn eigen doel: het Ottomaanse Rijk weer oprichten. Dit rijk bestond van 1299 tot 1922 en op het hoogtepunt omvatte het de Balkan-landen, Griekenland, Irak, Egypte, het noorden van Afrika en een deel van Saoedi-Arabië.(zie foto hieronder)
Hoe probeert president Erdogan zijn doel te halen?
 • Door met militairen aanwezig te zijn in landen als Syrië en Libië.
 • Door mee te doen aan een marine oefening in Algerije, waar ook een ceremonie aan gekoppeld is. Deze ceremonie is ter ere van de Turkse zeeman en gouverneur Oruç Reis, die stierf in een oorlog tussen de Ottomanen en Spanje.
 • Door dwars te liggen als Israël een gas-pijplijn wil bouwen vanuit de Middellandse Zee naar Griekenland.
 • Door alle macht in Turkije naar zich toe te trekken, waardoor er een dictatoriale staat ontstaat. Dit had hij al aangekondigd na het winnen van de verkiezingen in 2018: hij wil Turkije veranderen in een internationale grootmacht.
President Erdogan ondersteunt Hamas openlijk en laat Hamas leiders vrij rondlopen in Turkije waar ze een permanent hoofdkantoor hebben. Eind december ontmoette hij Hamas-leider Ishmael Haniyeh en andere Hamas-leiders die nieuwe steun proberen te verkrijgen.
Het is niet verwonderlijk dat hij klaar zal staan om samen met Rusland en Iran Israël aan te vallen; het past perfect binnen zijn eigen doel.
OttomanEmpire
Rusland: Afgelopen dinsdag was er een onverwacht bezoek van president Poetin aan Damascus. Deze stad bezocht hij voor het eerst sinds de start van de Syrische burgeroorlog, die bijna 9 jaar geleden begon. Hij bezocht president al-Assad en had gesprekken met hem en de legerleiding. Later die dinsdag bezocht hij ook samen met al-Assad één van de oudste Grieks Orthodoxe kerken, de Mariamitische kathedraal in Damascus. (zie onder voor enige foto's).
Woensdag was president Poetin in Turkije om samen met president Erdogan de lancering van de bouw van de gas-pijplijn van Turkije naar Rusland bij te wonen.
kerk
assad-poetin
Goed nieuws vanuit Israël: Het aardgasveld, Leviathan, is begin januari begonnen met het leveren van aardgas. Dit wordt "een historisch keerpunt in de geschiedenis van de Israëlische economie" genoemd door het consortium dat het gasveld exploiteert. Het consortium, bestaande uit Noble Energy, Delek Drilling en Ratio Oil Exploration, zei in een verklaring dat de productie naar verwachting zal leiden tot een onmid­dellijke verlaging van de binnenlandse elektriciteits­prijzen en het begin van export van aardgas naar andere landen. Met Egypte en Jordanië is een overeenkomst gesloten om de komende tien jaar gas te leveren met een waarde van 15 miljard dollar. Voor het eerst in de geschiedenis wordt Israël een belangrijke exporteur van aardgas, want het is ook de bedoeling om Europa van gas te voorzien. Daarvoor is met Griekenland en Cyprus een overeenkomst gesloten voor een pijplijn onder de Middellandse Zee door. De bedoeling is dat daar jaarlijks 9 tot 12 miljard kubieke meter gas door vervoerd wordt. De Ezechiël 38 oorlog begint om buit te halen uit Israël. We zien nu meer dan ooit dat er veel buit, in de vorm van gas en olie, uit Israël valt te roven. Onderstaande video geeft een korte impressie:
ISRAEL-ECONOMY-ENERGY-GAS
De bekende speciale afgezant van de VS voor het Midden-Oosten Jason Greenblatt is gestopt in november vorig jaar en zijn opvolger werd al snel bekend, zijn naam is Avi Berkowitz.
Het eerste bezoek van hem aan Israël vindt momenteel plaats. De bedoeling is dat hij gedurende zijn bezoek gesprekken heeft met premier Netanyahu, David Freedman (de Amerikaanse ambassadeur in Israël) en andere hoge ambtenaren. Het bezoek geeft ook aan dat het vredesplan nog steeds op de plank ligt om gepresenteerd te worden, maar dat de timing goed moet zijn. Zowel de Israëlieten als de Palestijnen moeten er klaar voor zijn. Eén van de voorwaarden lijkt te zijn dat er een regering in Israël moet zijn, waarmee president Trump zaken mee kan doen en afspraken kan maken. Op 2 maart zullen er wederom Israëlische verkiezingen zijn, waardoor hopelijk er een regering gevormd kan gaan worden.
JDFaraq
Pastor J.D. Faraq spreekt over de gelijkenis van de verstandige en de slechte slaaf uit Mattheüs 24. Een heel krachtige gelijkenis die ons veel vertelt over hoe te leven in de verwachting van de Heer Jezus Christus. Deze video is Nederlands ondertiteld.
amir
Amir Tsarfati spreekt over de Bijbelse betekenis van de gebeurtenissen met Iran in het Midden Oosten. Ook spreekt hij over de komende verkiezingen in Israël en Amerika. Het jaar 2020 wordt een bijzonder jaar, wordt het het jaar van onze opname? Maranatha, Here Jezus kom spoedig!
Deze video is Nederlands ondertiteld.
coming
Raak bemoedigt door het luisteren van het lied
"The King is coming" van Paul Wilbur.
Enkele mooie conferenties komen eraan, die we van harte bij je aanbevelen:

22 februari 2020:
The final battle met Jaap Kooij en Jaap Dieleman in Nieuwegein,
meer informatie via deze link

29 februari 2020:
Eindtijdconferentie met Jaap Dieleman in Nijverdal,
meer informatie via deze link

7 maart 2020:
Ready for Rapture met Jaap Dieleman, Peter de Leau en John Olson in Aalsmeerderbrug, meer informatie via deze link

14 maart 2020:
Eindtijdconferentie in woord en beeld met Leen Koster in Nieuwerkerk a/d IJssel, meer informatie via deze link

Volg ons via social media
facebook twitter youtube website 
Heb je op- of aanmerkingen op onze nieuwsbrief?
Heb je bepaalde onderwerpen, die je graag besproken ziet worden?
We horen graag van je!