HET TWEEDE TEKEN VAN OPENBARING 12

Over het indrukwekkende teken van Openbaring 12 is al veel geschreven. De vrouw is zwanger en staat op het punt te bevallen. Maar Johannes ziet een tweede teken, een grote vuurrode draak. Wat is dit voor teken en kunnen we ook dit terugvinden aan de sterrenhemel?

Een grote rode draak

In Openbaring 12 vers 3 ziet Johannes nog een tweede teken, niet zoals het eerste, een groot teken, maar het is wel een teken.

DracoEn er verscheen een ander teken in de hemel. Zie: een grote vuurrode draak met zeven koppen en tien hoorns. En op zijn koppen zeven kronen. Zijn staart veegde het derde deel van de sterren van de hemel en wierp die op de aarde. En de draak stond voor de vrouw, die op het punt stond te baren, om haar kind te verslinden, zodra zij het gebaard zou hebben.

Johannes geeft hier specifieke details over de draak en geeft aan dat het teken verschijnt vlak voordat de vrouw gaat bevallen. Het is belangrijk als we dit als het tweede teken willen zien, dat we het ook herkennen in de sterrenhemel.

Griekse grondtekst

In de Griekse grondtekst is het woord voor draak “drakon”, wat een mytische soort draak betekent. De draak is ook rood: “purrhos”, of te wel rood/oranje wat op vlammen lijkt. Daarnaast veegt de draak met zijn staart, ook dat heeft een betekenis waar we later in dit artikel op terug komen.

Een combinatie van drie sterrenbeelden

Als we naar de sterrenhemel kijken, dan lijkt dit teken wat Johannes ziet het meest op het sterrenbeeld Draco, in combinatie met de Ossenhoeder en de Noorderkroon. Het sterrenbeeld Draco werd vroeger ook wel de grote draak genoemd en één van zijn sterren, Thuban, was rond 2700 voor Chr. de poolster. Het hoofd van Draco heeft zeven sterren, maar wordt afgebeeld met vier sterren.

Ossenhoeder

OssenhoederHet sterrenbeeld Ossenhoeder (Boötes) heeft tien sterren en staat tussen Draco en Maagd in. In de Chinese astronomie wordt dit sterrenbeeld ook wel grote hoorn genoemd. Dit lijkt overeen te komen met de tien hoorns uit het vers.

Noorderkroon

NoorderkroonOm het beeld compleet te maken is er de Noorderkroon, een sterrenbeeld wat inderdaad lijkt op een kroon. Dit sterrenbeeld heeft zeven sterren, de zeven kronen boven het zevenkoppige hoofd van Draco.

De draak veegt met zijn staart

Als je in Jeruzalem zou zijn en vervolgens elke dag op hetzelfde tijdstip naar het sterrenbeeld Draco zou kijken, zie je het volgende gebeuren. Elke keer is het sterrenbeeld een beetje meer gedraaid, net alsof hij met zijn staart veegt. Alsof je elke dag naar een frame van een video kijkt en elke dag is hij meer gedraaid. In de periode van 23 juli tot 23 september draait het sterrenbeeld in totaal 60 graden. Omdat je maar de helft van de sterrenhemel ziet (dit is 180 graden), kun je stellen dat de staart dus inderdaad 1/3 deel van de sterren wegveegt.

De strijd van Michaël met de draak

In vers 7 wordt er vervolgens door Michaël strijd gevoerd met de draak. Ook dit is volgens ons aan de sterrenhemel te zien. Vers 7 luidt als volgt:

Toen brak er oorlog uit in de hemel: Michaël en zijn engelen voerden oorlog tegen de draak, ook de draak en zijn engelen voerden oorlog.

Michaël-DraakAls we naar het sterrenbeeld Slangendrager kijken, zien we dat hij een slang vast houdt. Dit sterrenbeeld staat ook vlakbij de Maagd. We weten hoe de strijd afloopt: Michaël en zijn engelen winnen en de draak wordt neergeworpen. Luidt dit neerwerpen op de aarde het begin in van de verdrukking? Jezus zei: “Kijk dan omhoog en hef je hoofd op, omdat je verlossing nabij is”.

Reacties

reacties